Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

54. Ενας μόνον στόχος

Transformation Tarot Card
Ενας μόνον στόχος

Ο Σαράχα και η κατασκευάστρια του βέλους

Ο νους είναι τόσο πονηρός που μπορεί να κρυφτεί κάτω από τα ρούχα του αντίθετού του. Από την επίδοση στις απολαύσεις μπορεί να γίνει ασκητικός, από υλιστής μπορεί να γίνει πνευματικός, από εγκόσμιος μπορεί να γίνει του άλλου κόσμου. Πάντως ο νους είναι νους -είτε είσαι υπέρ του κόσμου είτε είσαι κατά του κόσμου, παραμένεις εγκλωβισμένος μέσα στο νου.

Το υπέρ και το κατά είναι και τα δυο μέρη τού νου. Οταν εξαφανίζεται ο νους, εξαφανίζεται μέσα στην δίχως επιλογές επίγνωση. Οταν πάψεις να επιλέγεις, όταν δεν είσαι ούτε υπέρ ούτε κατά, σημαίνει ότι σταματάς στη μέση. Μια επιλογή οδηγεί προς τα αριστερά, το ένα άκρο΄ μια άλλη επιλογή οδηγεί προς τα δεξιά, το άλλο άκρο. Αν δεν επιλέγεις, βρίσκεσαι ακριβώς στη μέση. Αυτό είναι η χαλάρωση, αυτό είναι η ανάπαυση. Γίνεσαι άνθρωπος χωρίς επιλογές, χωρίς εμμονές, και στην κατάσταση αυτή της δίχως εμμονές και επιλογές συνειδητότητας, προβάλει η ευφυΐα η οποία κειτόταν κάπου βαθιά, σε λήθαργο μέσα στην ύπαρξή σου. Γίνεσαι φως για τον εαυτό σου.

Ο Σαράχα, ο ιδρυτής της Τάντρα, ήταν γιος ενός πολύ μορφωμένου βραχμάνου που ανήκε στην αυλή του βασιλιά Μαχαπάλα. Ο βασιλιάς ήταν πρόθυμος να δώσει την κόρη του στον Σαράχα, ο Σαράχα όμως ήθελε να απαρνηθεί τα πάντα -ήθελε να γίνει σαννυάσιν.

Ο βασιλιάς προσπάθησε να τον πείσει -ο Σαράχα ήταν πολύ όμορφος και ήταν πολύ ευφυής και πολύ εμφανίσιμος άντρας. Επέμενε όμως εκείνος και χρειάστηκε να του δώσει την άδεια -ο Σαράχα έγινε μαθητής του Σρι Κίρτι. Το πρώτο πράγμα που του είπε ο Σρι Κίρτι ήταν: ΄΄Ξέχασε όλες σου τις Βέδες και όλη σου τη μόρφωση και όλες αυτές τις ανοησίες.΄΄ Ηταν δύσκολο, αλλά ήταν πρόθυμος να ριψοκινδυνεύσει τα πάντα. Πέρασαν χρόνια και σιγά-σιγά διέγραψε όλα όσα είχε μάθει. Εγινε μεγάλος διαλογιστής.

Μια μέρα, ο Σαράχα έκανε διαλογισμό και είδε ξαφνικά ένα όραμα -ότι υπήρχε μια γυναίκα στη πλατεία της αγοράς η οποία επρόκειτο να γίνει ο πραγματικός του δάσκαλος. Πήγε στην αγορά. Είδε εκείνη την γυναίκα, νεαρή γυναίκα, πολύ ζωντανή, ακτινοβολώντας ζωή, που έκοβε ένα ξύλο για βέλος, κοιτώντας ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά εντελώς απορροφημένη στην κατασκευή του βέλους. Αισθάνθηκε εκείνος αμέσως κάτι το εξαιρετικό από την παρουσία της, κάτι που δεν το είχε συναντήσει ποτέ. Κάτι τόσο δροσερό και κάτι προερχόμενο από την ίδια την πηγή. Μόλις ετοίμασε το βέλος η γυναίκα, κλείνοντας το ένα μάτι και ανοίγοντας το άλλο, πήρε τη στάση της σκόπευσης κάποιου αόρατου στόχου... Και κάτι συνέβη, κάτι σαν ένα είδος βαθιάς επικοινωνίας.

Ο Σαράχα δεν είχε αισθανθεί ποτέ προηγουμένως έτσι. Εκείνη τη στιγμή, κατάλαβε την πνευματική σημασία αυτού που έκανε εκείνη. Χωρίς να κοιτάει αριστερά, χωρίς να κοιτάει δεξιά -κοιτώντας ακριβώς στη μέση. Για πρώτη φορά κατάλαβε τι εννοεί ο Βούδας λέγοντας να είναι κανείς στη μέση: να αποφεύγει τον άξονα. Μπορείς να πας από τα αριστερά προς τα δεξιά, από τα δεξιά προς τα αριστερά θα είσαι όμως σαν το εκκρεμές που κινείται. Να είσαι στη μέση σημαίνει ότι το εκκρεμές κρέμεται απλώς εκεί, ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά. Τότε σταματά το ρολόι, τότε σταματά ο κόσμος. Τότε δεν υπάρχει πια ο χρόνος... υπάρχει η κατάσταση του μη-χρόνου. Το είχε ακούσει πολλές φορές να το λέει ο Σρι Κίρτι΄ το είχε διαβάσει, το είχε σκεφτεί, συλλογιστεί΄ είχε επιχειρηματολογήσει προς άλλους σχετικά με τούτο, ότι το σωστό πράγμα είναι να βρίσκεσαι στη μέση. Για πρώτη φορά το είχε δει σε κάποια πράξη: η γυναίκα δεν κοιτούσε δεξιά και δεν κοιτούσε αριστερά... κοιτούσε ακριβώς στη μέση, ήταν εστιασμένη στη μέση.

Η μέση είναι το σημείο από όπου συμβαίνει η υπέρβαση. Σκέψου το αυτό, συλλογίσου το, παρατήρησέ το στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...