Κομφούκιος (2)
- «Δεν συνάντησα ποτέ μου άνθρωπο που να αγαπάει την αρετή όσο αγαπάει τις όμορφες γυναίκες.»
- «Την ηλικία του πατέρα και της μητέρας σου δεν γίνεται να μην την έχεις στο μυαλό σου: αφ' ενός με χαρά, αφ' ετέρου με φόβο.»
- «Όσο ζουν οι γονείς σου μην ταξιδεύεις μακριά. Αν όμως χρειαστεί να ταξιδέψεις, να ξέρουν τον προορισμό σου.»
- «Όταν υπηρετείς τον ηγεμόνα, οι πολλές επικρίσεις οδηγούν στη δυσμένεια. Στη συναναστροφή με τους φίλους σου, οι πολλές επικρίσεις οδηγούν στην αποξένωση.»
- «Περίτεχνες κουβέντες κι επιτηδευμένη όψη σπανίως συμβαδίζουν με την τέλεια ανθρωπιά.»
- «Ο άριστος από τρία πράγμα φαίνεται: όταν είναι νέος και το αίμα του βράζει, φυλάγεται από τη σαρκική ηδονή. Όταν φτάσει στην ακμή του και το αίμα του έχει πήξει, φυλάγεται από τη φιλονικία. Όταν φτάσει στα γηρατειά και το αίμα του έχει εξασθενήσει, φυλάγεται από τη λαιμαργία.»
- «Μη στεναχωριέστε, κάντε τη δουλειά σας όπως πρέπει και όλα θα πάνε καλά.»
- «Αυτός που είναι πραγματικά καλός, δεν είναι ποτέ δυστυχής.»
- «Παλιά, οι άνθρωποι μελετούσαν για να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Σήμερα, μελετούν για να εντυπωσιάσουν τους άλλους.»
- «Ο σοφός άνθρωπος δεν αμφιβάλει – ο τέλειος άνθρωπος δεν ανησυχεί – ο γενναίος δεν φοβάται.»
- «Αν μπορέσεις να κερδίσεις το λαό, κερδίζεις το βασίλειο. Αν χάσεις το λαό, χάνεις το βασίλειο.»
- «Εάν ειρήνη και ομόνοια δεν βασιλεύουν στο λαό, το λάθος είναι εκείνων που τον κυβερνούν.»
- «Η ειλικρίνεια και η αλήθεια είναι το θεμέλιο κάθε αρετής.»
- «Όταν γνωρίζεις κάτι, να επιμένεις ότι το γνωρίζεις. Όταν πάλι δεν το γνωρίζεις, ομολόγησε ότι δεν το γνωρίζεις, αυτό είναι γνώση.»
- «Το να δούμε ποιο είναι το δίκαιο και όχι τι μας συμφέρει, αυτό είναι γενναιότητα.»
- «Η αλήθεια δεν είναι διαφορετική απ’ την ανθρώπινη φύση. Αν ό,τι θεωρείται σαν αλήθεια διαστέλλεται απ’ την ανθρώπινη φύση, αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια.»
- Είπε ο Διδάσκαλος: «Στα δεκαπέντε μου κυριεύτηκα απ' την επιθυμία να μελετήσω, στα τριάντα στάθηκα στα πόδια μου, στα σαράντα δεν είχα πια αμφιβολίες, στα πενήντα γνώριζα την Ουράνια εντολή, στα εξήντα το αυτί μου είχε ασκηθεί να την ακούει, στα εβδομήντα μπορούσα να ακολουθώ ό,τι επιθυμούσε η καρδιά μου, χωρίς να παραβαίνω τους κανόνες». (Ανάλεκτα, 2.2)
- «Μεταδίδω, δεν δημιουργώ». (Ανάλεκτα, 7.1)
- «Ο άριστος πάνω απ' όλα θέτει τη δικαιοσύνη. Ο άριστος που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος θα στασιάσει. Ο μικρός άνθρωπος που είναι γενναίος και δεν είναι δίκαιος, θα κλέψει». (Ανάλεκτα, 17.23)
- Είπε ο Διδάσκαλος: «Θα 'θελα να πάψω να μιλώ!» Είπε ο Τσι Κογκ: «Διδάσκαλε, αν πάψεις να μιλάς, τι θα 'χουμε εμείς οι μαθητές να μεταδώσουμε;» Είπε ο Διδάσκαλος: «Μίλησε ποτέ ο Ουρανός; Κι όμως οι τέσσερις εποχές συνεχίζουν την πορεία τους, τα όντα δεν παύουν να γεννιούνται. Μίλησε ποτέ ο Ουρανός;» (Ανάλεκτα, 17.19)
- Ο Τσι Τσαγκ ρώτησε τον Κομφούκιο για την τέλεια ανθρωπιά [ρεν]. Είπε ο Κομφούκιος: «Όποιος μπορεί να πραγματώνει οπουδήποτε τις Πέντε Αρετές, είναι τέλειος άνθρωπος». Παρακάλεσε να τις ακούσει. Είπε ο Κομφούκιος: «Σεβασμός, γενναιοδωρία, ειλικρίνεια, εξυπνάδα, ευσπλαχνία: Σεβαστικός; Δεν ταπεινώνεσαι. Γενναιόδωρος; Κερδίζεις το πλήθος. Ειλικρινής; Σ' εμπιστεύονται οι άνθρωποι. Έξυπνος; Επιτυγχάνεις πολλά. Ευσπλαχνικός; Αρκεί αυτό για να 'χεις στην υπηρεσία σου άλλους». (Ανάλεκτα, 17.6)
- «Μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο ηλίθιοι δεν αλλάζουν γνώμη». (Ανάλεκτα, 17.3)
- «Ο άριστος είναι σταθερός γιατί έχει αρχές, όχι γιατί έχει πείσμα». (Ανάλεκτα, 15.37)
- «Ό,τι αναζητεί ο άριστος στον εαυτό του, ο μικρός άνθρωπος το αναζητεί στους άλλους». (Ανάλεκτα, 15.21)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου