Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ο δρόμος της καρδιάς σου

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αν τον ακολουθήσεις δεν θα κάνεις ποτέ λάθος. Θα πληγωθείς (μπορεί), θα πονέσεις (σίγουρα), θα κλάψεις (κυρίως), μα θα νιώσεις και θα ζήσεις στιγμές πραγματικές, ατόφιες, αγνές, πλημμυρισμένες από ζεστασιά και όνειρα. Κάποιοι το λένε «ευτυχία» άλλοι ανταμοιβή για την ελπίδα. Θα καταλάβεις ότι ο παράδεισος είναι ένα μέρος πάνω στη γη (κάθε μέρος) και θα τον βλέπεις γιατί δεν θα φοβάσαι να τον χάσεις γιατί είχες την αρετή και την τόλμη να ρισκάρεις την ψυχή σου. Καλώς ήρθες στο δρόμο της καρδιάς σου.


***


Κάποτε, είπε ο μαθητής στον δάσκαλό του:
-Αυτό που επιθυμώ είναι να έχω μια ήρεμη ζωή, χωρίς απρόοπτα που μπορεί στο διάβα της να την ταράξουν.
Ο δάσκαλος άφησε να περάσουν λίγα λεπτά πριν μιλήσει:
-Υπάρχουν κάποια γεγονότα στη ζωή του ανθρώπου που έρχονται εντελώς ξαφνικά και είναι απόλυτα λογικό να τον ταράζουν, δημιουργώντας φόβο κα ανασφάλεια. 
Και καθώς προχωράς τη ζωή σου βάση του περίφημου σχεδίου σου, ξαφνικά μια και μόνο εικόνα αρκεί για να σου την αλλάξει, περνώντας τελικά σε άλλη κατεύθυνση. Όλα όσα είχες στο μυαλό σου τα βλέπεις ν’ ανατρέπονται. Αρχίζεις να διασχίζεις αυτό το νέο δρόμο νομίζοντας πως τελικά αυτόν ήθελες στη ζωή σου. Δεν λειτουργείς πια με την λογική, αλλά με την καρδιά. Κι απολαμβάνεις κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα που κάνεις. Μπορεί, κοιτώντας μπροστά να μη φαίνεται όλος ο δρόμος, μπορεί να συναντάς μεγάλες πέτρες και αγκάθια, όμως συνεχίζεις με ακλόνητη αποφασιστικότητα ελπίζοντας πως στο τέλος του δρόμου υπάρχει η εκπλήρωση του ονείρου.
-Κι αν δεν το βρεις αυτό το όνειρο;-Τότε, πηγαίνεις σε μια γωνιά γλύφοντας τις πληγές σου.
-Και τι κερδίζεις ακολουθώντας έναν τέτοιο δρόμο που δεν ξέρεις που θα σε βγάλει;
-Το θάρρος ότι τον διέσχισες, ώστε μέσα σου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.



***

Οι επιθυμίες και οι πράξεις που μας γεμίζουν χαρά, μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο “σωστό” μονοπάτι εξέλιξης. Οι καθημερινές μας ασχολίες όταν γίνονται και δεν μας κάνουν να νιώθουμε χαρά ή ευτυχία σημαίνει ότι“πρέπει” να αλλάξουμε τον τρόπο που το κάνουμε ή να αλλάξουμε αυτό που  θέλουμε έτσι ώστε και πάλι να μας γεμίζει χαρά και να νιώθουμε ευτυχισμένοι.
Οι επιθυμίες είναι ο δρόμος της καρδιάς. Όταν ακολουθούμε τις επιθυμίες που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, τότε ακολουθούμε τον δρόμο της καρδιάς.
Θυμήσου… Μην ξεχνάς, αυτά που θές να κάνεις κάθε στιγμή να σε κάνουν ευτυχισμένο. Αυτό θέλει η καρδιά σου!
Όταν στις επιθυμίες σου, καλείς να εισχωρήσουν οι φίλοι σου, η Αγάπη, ηΣοφία και η Δύναμη τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Τότε είσαι στον δρόμο της καρδιάς, της ευτυχίας.


***


Άλλοι τον εξυμνούν κι άλλοι τον περιφρονούν, ενώ η επιστήμη μέχρι πρόσφατα τον αγνοούσε.
Ο  έρωτας είναι σαν το Θεό: ο καθένας τον αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο.
Κι αν κανείς δεν μπορεί να πει πού τελικά οδηγεί ένας πολύτιμος και μοναδικός πόθος ζωής, είναι βέβαιο ότι όλοι, κάποια στιγμή, τον συναντούν. Όμως μόνο εκείνοι που έχουν υπομονή κι επιμονή, που αισθάνονται και πίστη και φόβο, που είναι ελεύθεροι και δέσμιοι μαζί, παίρνουν την απόφαση κι ακολουθούν το δρόμο του: το δρόμο της καρδιάς.




 Έρωτα που ’σαι ανίκητος στη μάχη,
Έρωτα που σκλαβώνεις και χτυπάς,
 που ξενυχτάς στα μάγουλα της κόρης τα τρυφερά,
που πάντα διαγυρνάς σε θάλασσες και σε στεριές* εσένα
δε μπόρεσε κανείς, μήτε θεός,μήτ’ άνθρωπος ποτέ να σε ξεφύγει
κι αυτός που σ’ έχει καταντά τρελός...
Αντιγόνη, Σοφοκλής
***


Πάρε τον δρόμο της καρδιάς
και μη ρωτάς πού πάει
Πάρε τον δρόμο που ζητάς
και η τύχη σου γυρνάει.

Σ' ένα κερί τόσο μικρό
η Μοίρα σου γραμμένη
και η ζωή σου σ' ένα λευκό
δωμάτιο κλεισμένη.

Ο ουρανός και η θάλασσα
σεριάνι να σε βγάζει
ο άνεμος και η βροχή
το χτένισμα ν' αλλάζει.

Όπου πατούν τα πόδια σου
τριαντάφυλλα θα βγαίνουν
κι όλα τ' αστέρια τ' ουρανού
τον δρόμο σου να φέγγουν.

Πάρε τον δρόμο της καρδιάς
πες της πού να σε πάει
πες της κι αμέσως θα βρεθείς
στην αγκαλιά του Μάη.

Θα δεις τ' αγριολούλουδο
να σε καλωσορίζει
κι ότι αγγίζει η ανάσα σου
αμέσως ν' ανθίζει!


2 σχόλια:

  1. Πάρε το δρόμο της καρδιάς και μη ρωτάς που βγάζει, η διαδρομή θα είναι η ανταμοιβή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρε τον δρόμο της καρδιάς και μη ρωτάς που βγάζει...

    Η αγάπη είναι σαν ένα ανθισμένο λουλούδι που φωτίζεται απ' το λαμπερό ήλιο. Κάθε άνθρωπος βαθιά μέσα στην ψυχή του κρύβει ένα τέτοιο ανθισμένο λουλούδι κι ας μην το δείχνει. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την αγάπη. Πρέπει να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Οσο κι αν προσπαθούμε να την καταπνίξουμε, η ανάγκη μας για αγάπη είναι αναπόφευκτη. Αν και ο καθένας μας είναι πολύ διαφορετικός από τον άλλο, κατά βάθος οι ανάγκες όλως μας είναι ίδιες. Ζητάμε αγάπη, στοργή, τρυφερότητα, αναγνώριση, ασφάλεια, σιγουριά, χάδια μια ζεστή αγκαλιά να χωθούμε μέσα της και να λησμονήσουμε στη θαλπωρή της τη μοναξιά μας... Όλοι μας αξίζουμε μια ζεστή αγκαλιά. Και μπορούμε να την αποκτήσουμε αρκεί να έχουμε πάντοτε τη γενναιότητα να δίνουμε και να παίρνουμε, να κερδίζουμε και να χάνουμε... ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΡΩΤΑΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ.


    Να σκέφτεσαι με την καρδιά...
    Και να αισθάνεσαι με το μυαλό…
    Μπορείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...