Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ποιος είσαι;


Ταυτιζόμαστε με το καθετί. Χρησιμοποιούμε τα πάντα για να ορίσουμε ποιοι είμαστε. Καθορίζουμε την αξία μας από τα υλικά αγαθά που διαθέτουμε, προσκολλόμαστε σε ανθρώπους δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης, ενώ ταυτιζόμαστε με κάθε είδους ιδεολογία για να ισχυροποιήσουμε την προσωπικότητά μας.
Η εθνικότητα, η ομάδα, το κόμμα, η θρησκεία στέκονται όλα εμπόδιο χρησιμοποιούμενα από το εγώ μας, ενώ αντί να ενώνουν διαχωρίζουν και μας κατακερματίζουν. Οι σχέσεις μας με τους γονείς μας, την σύντροφό μας και τα παιδιά μας ακόμα και με τον Θεό, σχέσεις εξάρτησης, σχέσεις προσκόλλησης. Εγκλωβισμένοι στις αισθήσεις μας, η μόνη πραγματικότητα μας, ο μικρός κόσμος μας και η μεγαλύτερη προσκόλλησή μας, το σώμα μας.
Ποιοι είμαστε, δίχως όλα αυτά;
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, βέβαια, που στην πνευματική τους αναζήτηση και για χάριν της ολοκλήρωσής τους δοκιμάζουν να αφαιρούν οτιδήποτε υλικό από την ζωή τους. Για δεκάδες χρόνια διάφορες πνευματικές παραδόσεις έχουν αποκηρύξει την ύλη σαν κάτι που δεν προάγει την πνευματική εξέλιξη. Φυσικά δεν χρειάζεται να αφήσουμε πρακτικά κάτι για να βρούμε ποιοι είμαστε. Κατά την περιορισμένη μου παρατήρηση αυτό που δεν προάγει την πνευματική εξέλιξη δεν είναι η ύλη αυτή καθεαυτή, ούτε το αν εμείς απολαμβάνουμε τα υλικά αγαθά, αλλά η ταύτιση και η προσκόλλησή μας με αυτή/αυτά.
Απάντηση στο ερώτημα “Ποιος είμαι;” δεν μπορεί να δοθεί με τον λογικό Νου. Ο νους προσπαθεί συνέχεια να διαχωρίσει, να ερμηνεύσει και να ταξινομήσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το κενό, διότι σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί να πάει με την σκέψη. Όταν βρεθεί εκεί προσπαθεί αμέσως να βρει από κάπου να πιαστεί. Προσπαθεί να προσκολληθεί και να ταυτιστεί με κάτι για να συνεχίσει να Υπάρχει. Ένα τέτοιο ερώτημα φαίνεται πως μπορούμε να το αφουγκραστούμε μόνο μέσα σε αυτή την κατάσταση της εσωτερικής γαλήνης.
“Ο Νους βολεύεται. Θέλει να ζωγραφίσει, στις αλυσίδες του, φτερούγες ελευτερίας.” είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης.
Μόνο που την αίσθηση  της ελευθερίας την αποκτούμε, όταν ο Νους αρχίσει να ξεβολεύεται…
Πέτρος Πολυχρονόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...