Κυριακή 21 Απριλίου 2013

''Ευχαριστώ'' : μάθε να λες τη μαγική λεξούλα!!!!

"Ευχαριστώ": Μάθε να λες τη μαγική λεξούλα


Πόσο συχνά λες ευχαριστώ και το εννοείς; Αν δεν το κάνεις συχνά μάλλον ήρθε η στιγμή να μάθεις να εκτιμάς ανθρώπους που σε βοηθούν και να τους δείχνεις έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σου. Άλλωστε δεν είναι δύσκολο. Ξεκινά με μια απλή λέξη: Ευχαριστώ!


Πόσο συχνά λες ευχαριστώ και το εννοείς; Αν δεν το κάνεις συχνά, μάλλον ήρθε η στιγμή να μάθεις να εκτιμάς ανθρώπους που σε βοηθούν και να τους δείχνεις έμπρακτα την ευγνωμοσύνη σου. Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο. Ξεκινά με μια απλή λέξη: Ευχαριστώ!
Η ευγνωμοσύνη είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας και τροφή για το μυαλό και το πνεύμα μας. Τα οφέλη της και οι θεραπευτικές της ιδιότητες για την ψυχή ήταν γνωστά απ΄ αρχαιοτάτων χρόνων. Φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης δεν ξεχνούν να την εγκωμιάζουν στα έργα τους ενώ ακόμη και σήμερα πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και έρευνες πιστοποιούν τα οφέλη και τις θετικές της επιδράσεις στην ψυχή.
Όταν το λες να το εννοείς
Η ειλικρίνεια είναι ένα από τα κυριότερα στοιχεία της ευγνωμοσύνης. Εάν πραγματικά αισθάνεσαι την ανάγκη να ευχαριστήσεις κάποιον, αυτό θα βγει εντελώς φυσικά. Μάθε να ξεχωρίζεις το «πρέπει» από το «θέλω» για να μπορείς να ευχαριστείς τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζει. Ένα τυπικό "ευχαριστώ" διαφέρει από μια ειλικρινή δήλωση ευγνωμοσύνης!
Δεν μετρά μόνο η πρόθεση
Το νόημα πίσω από τα λόγια κάποιου πολλές φορές αξίζουν πολύ περισσότερο από το αποτέλεσμα. Σκέψου πόσο σημαντικό για παράδειγμα είναι κάποιος να σου τονώσει την αυτοπεποίθηση ή να σου δείξει πως σε εκτιμά σε κρίσιμες περιόδους της ζωής σου. Το χάδι του συντρόφου σου και η διαβεβαίωση πως παραμένεις κούκλα παρά τα κιλά της εγκυμοσύνης, η στήριξη της κολλητής σου που θυσιάζει τις διακοπές της για να σου κάνει παρέα επειδή έπεσες και έσπασες το πόδι σου σε κάνουν να αισθανθείς πολύτιμη. Αφού το συνειδητοποιείς γιατί δεν τους το λες; Δεν μετρά μόνο η πρόθεση. Αν δεν τους το πεις ή δεν το δείξεις πως θα μάθουν ότι εκτιμάς τις πράξεις τους;
Πώς να το κάνεις;
Επειδή όμως στα λόγια όλα είναι απλά, όσο εύκολο κι αν φαντάζει να δείξεις ευγνωμοσύνη και πεις ευχαριστώ στην πράξη, αρκετές φορές αποδεικνύεται δύσκολο. Παρακάτω παρουσιάζονται απλοί τρόποι με τους οποίους θα καταφέρεις να το κάνεις.
* Δείξε το με ένα δώρο: Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους προσφέροντας κάτι υλικό παρά με τα λόγια. Κι αν νόμιζες ότι η αξία και το μέγεθος του δώρου έχουν σημασία πλανάσαι οικτρά. Μελέτες δείχνουν πως η αξία του δώρου δεν κάνει την διαφορά και μια τόσο γλυκιά κίνηση θα εκτιμηθεί, όσο ανέξοδη κι αν είναι. Αν μάλιστα το δώρο έχει την προσωπική σου πινελιά ή ανταποκρίνεται πλήρως στα ενδιαφέροντα του ατόμου στο οποίο το χαρίζεις, θα φανεί πως ξόδεψες χρόνο, έψαξες και σκέφτηκες αρκετά για να καταλήξεις στην τέλεια επιλογή! Μια χειροποίητη κάρτα στη μαμά σου, ένα διπλό εισιτήριο για ταινία που μπορείτε να δείτε μαζί με τη σινεφίλ κολλητή σου, ένα κολλάζ φωτογραφιών ή βίντεο με τις καλύτερες στιγμές σας που θα δώσεις στον αγαπημένο σου, είναι μικρά και ανέξοδα δωράκια που θα δείξουν πόσο τους αγαπάς και τους υπολογίζεις.
* Κάνε το με μια… έκπληξη: Οι εκπλήξεις δεν είναι πάντα ευχάριστες, αυτό είναι γεγονός. Όμως, ένα «Ευχαριστώ» από το πουθενά εκτός από ευπρόσδεκτο, σίγουρα θα έκανε και τον πιο σκληρό άνθρωπο να ραγίσει. Αν για παράδειγμα είσαι για καφέ με την κολλητή σου, τη μητέρα σου ή τον καλό σου συζητώντας για την υπόθεση της ταινίας που μόλις είδατε, κάνε μια παύση και πες τους πόσο χαρούμενη είσαι που είναι στη ζωή σου. Τα λόγια σε αυτή την περίπτωση έρχονται ως επιστέγασμα των πράξεων με τις οποίες έχεις δείξει την ευγνωμοσύνη σου. Είναι αυτό που θα λέγαμε το κερασάκι στην τούρτα, η μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά προκαλώντας έκρηξη θετικών συναισθημάτων και χαράς.
* Πες το δημοσίως: Δείχνοντας την ευγνωμοσύνη σου σε κάποιον μπροστά σε κόσμο αποτιμάται πολύ περισσότερο δεδομένου ότι εκθέτεις τον εαυτό σου και βροντοφω

νάζεις την ευχαριστία σου. Φρόντισε μόνο να μην το παρακάνεις διότι αφενός μπορεί να φέρεις σε δύσκολη θέση τον άλλο, ιδιαίτερα αν είναι χαμηλών τόνων και αφετέρου ο λόγος πρέπει να είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Αν για παράδειγμα αναρτήσεις πανό για να ευχαριστήσεις τη φίλη σου που σε κάλυψε στους γονείς για να βγεις ραντεβού ή αν δημιουργήσεις ολόκληρο event για να πεις ευχαριστώ σε μια συνάδελφο που άλλαξε το ρεπό της για να σε διευκολύνει, μάλλον η πράξη σου θα θεωρηθεί ένδειξη τρέλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...