Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ταρώ τής Μεταμόρφωσης 48. Πρόκληση

Transformation Tarot Card
Πρόκληση

H παραβολή για τον αγρότη και το σιτάρι

Δυστυχία σημαίνει απλώς ότι τα πράγματα δεν ταιριάζουν με τις επιθυμίες σου΄ και τα πράγματα δεν ταιριάζουν ποτέ με τις επιθυμίες σου, δεν γίνεται. Τα πράγματα ακολουθούν απλώς την δική τους φύση. Ο Λάο Τσου ονομάζει τη φύση αυτή Ταό. Ο Βούδας ονομάζει τη φύση αυτή Ντάμμα. Ο Μαχαβίρ έδωσε στην θρησκεία τον ορισμό ΄΄η φύση των πραγμάτων΄΄. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Η φωτιά είναι καυτή και το νερό είναι δροσερό.

Σοφός άνθρωπος είναι εκείνος που μένει ήσυχος με τη φύση των πραγμάτων, που ακολουθεί τη φύση των πραγμάτων. Και όταν ακολουθείς τη φύση των πραγμάτων, δεν πέφτει κανείς ίσκιος. Δεν υπάρχει καμιά δυστυχία. Ακόμη και η λύπη είναι τότε φωτεινή, ακόμη και η λύπη έχει τότε κάποια ομορφιά. Οχι πως δεν θα έρθει η λύπη΄ θα έρθει, αλλά δεν θα είναι εχθρός σου. Θα γίνεις φίλος της, γιατί θα δεις την αναγκαιότητά της. Θα μπορείς να δεις τη χάρη της και θα μπορείς να δεις γιατί υπάρχει και γιατί είναι αναγκαία.

Εχω ακούσει μια αρχαία παραβολή΄ πρέπει να είναι πολύ αρχαία, γιατί ο Θεός ζούσε πάνω στη γη την εποχή εκείνη. Κάποια μέρα ήρθε να τον βρει ένας άνθρωπος, ένας γέρος αγρότης, και του είπε, ΄΄Κοίτα να δεις, μπορεί να είσαι ο Θεός και μπορεί να έχεις δημιουργήσει τον κόσμο, αλλά ένα πράγμα πρέπει να σου πω: δεν είσαι αγρότης. Δεν ξέρεις τίποτε από γεωργία. Πρέπει να μάθεις κάτι.΄΄

Ο Θεός είπε, ΄΄Τι συμβουλή μου δίνεις;΄΄

Ο αγρότης είπε, ΄΄Δώσε μου διάστημα ενός έτους και άφησε να γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με μένα και θα δεις τι θα συμβεί. Δεν θα απομείνει φτώχια καθόλου!΄΄

Δέχτηκε ο Θεός και έδωσε ένα έτος στον αγρότη. Φυσικά εκείνος ζήτησε ό,τι το καλύτερο, σκεφτόταν μόνο το καλύτερο΄ καμιά βροντή, κανείς δυνατός άνεμος, κανείς κίνδυνος για τα σπαρτά. Τα πάντα ήταν βολικά, άνετα, κι ήταν πολύ ευχαριστημένος. Το σιτάρι έγινε πάρα πολύ ψηλό: Οποτε ήθελε ήλιο, έβγαινε ήλιος΄ όποτε ήθελε βροχή, έπεφτε βροχή και όση ήθελε εκείνος. Εκείνη τη χρονιά όλα ήταν σωστά, μαθηματικά σωστά. Οταν όμως έγινε η συγκομιδή, δεν υπήρχε καθόλου σιτάρι μέσα στη σοδιά.

Ο αγρότης ήταν έκπληκτος. Ρώτησε το Θεό, ΄΄Τι συνέβη; Τι πήγε λάθος;΄΄

Ο Θεός είπε, ΄΄Επειδή δεν υπήρχε καμιά πρόκληση, επειδή δεν υπήρχε καμιά σύγκρουση, καμιά τριβή, επειδή απέφυγες ό,τι ήταν κακό, το σιτάρι έμεινε ανίκανο. Λίγος αγώνας είναι απαραίτητος. Χρειάζονται οι θύελλες, χρειάζονται οι βροντές, οι αστραπές. Τραντάζουν την ψυχή που υπάρχει μέσα στο σιτάρι.΄΄

Η παραβολή αυτή έχει τεράστια αξία. Αν είσαι συνεχώς ευτυχισμένος κι ευτυχισμένος, η ευτυχία θα χάσει κάθε νόημα. Θα είναι σαν να γράφει κάποιος με λευκή κιμωλία πάνω σε ένα λευκό τοίχο. Κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να το διαβάσει. Χρειάζεται να γράψεις πάνω σε μαυροπίνακα, τότε θα φαίνεται καθαρά.

Η νύχτα χρειάζεται τόσο όσο και η ημέρα. Και οι μέρες της λύπης είναι το ίδιο ουσιαστικές όσο και οι ημέρες της ευτυχίας. Αυτό είναι που ονομάζω κατανόηση. Οταν το καταλάβεις αυτό, χαλαρώνεις΄ με την χαλάρωση εκείνη έρχεται η παράδοση. Λες, ΄΄Γεννηθήτω το θέλημά σου.΄΄ Λες, ΄΄Κάνε ό,τι αισθάνεσαι πως είναι σωστό. Αν χρειάζονται σήμερα σύννεφα, δώσε μου σύννεφα. Μην ακούς εμένα, η κατανόησή μου είναι μικροσκοπική. Τι ξέρω εγώ από τη ζωή και τα μυστικά της; Μην με ακούς! Συνέχισε να κάνεις το θέλημά σου.΄΄ Και σιγά-σιγά, όσο πιο πολύ βλέπεις τον ρυθμό της ζωής, το ρυθμό της δυϊκότητας, το ρυθμό των αντιθέτων, παύεις να ρωτάς, παύεις να διαλέγεις.

Αυτό είναι το μυστικό. Ζήσε με αυτό το μυστικό και δες την ομορφιά. Ζήσε με αυτό το μυστικό και ξαφνικά θα εκπλαγείς: Πόσο μεγάλη είναι η ευλογία της ζωής! Πόσα πολλά πέφτουν πάνω σου βροχή την κάθε μια στιγμή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...