Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η Τέχνη του Διαλογισμού Είναι η Τέχνη Της Ακρόασης Με όλο σου το είναι

"Όταν κάποιος μάθει πώς να ακούει σωστά, έχει μάθει το βαθύτερο μυστικό του διαλογισμού"

Σιωπή χωρίς προσπάθεια...



Ενα λιοντάρι περπατούσε μέσα στο δάσος κάνοντας δημοσκόπηση για να κριθεί ποιό είναι το σπουδαιότερο από όλα τα άγρια ζώα. Οταν είδε τον ιπποπόταμο, τον ρώτησε, ΄΄Ποιός είναι ο βασιλιάς τού δάσους;΄΄ ΄΄Εσύ είσαι,΄΄ είπε ο ιπποπόταμος. Μετά συνάντησε μια καμηλοπάρδαλη. ΄΄Ποιός είναι ο βασιλιάς τού δάσους;΄΄ τη ρώτησε. ΄΄Εσύ είσαι,΄΄ είπε η καμηλοπάρδαλη. Μετά συνάντησε τον ελέφαντα. Του έδωσε ένα γερό χτύπημα στο πόδι και είπε, ΄΄Και ποιός είναι ο βασιλιάς του δάσους;΄΄ Ο ελέφαντας τον σήκωσε ψηλά με την προβοσκίδα του και τον πέταξε πάνω σε ένα δέντρο. Καθώς γλιστρούσε προς τα κάτω το λιοντάρι και ξεσκονιζόταν, είπε, ΄΄Δεν είναι ανάγκη να θυμώνεις έτσι μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις τη σωστή απάντηση.΄΄

Δυστυχώς την ξέρω τη σωστή απάντηση. Δεν θα σου θυμώσω, αλλά θα σου πω σίγουρα πού κάνεις λάθος και πού έχεις δίκιο.

Πρώτον, αν κάθεσαι μαζί μου στις ομιλίες αυτές, δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από τη δημιουργία όλο και πιο πολλής διαλογιστικότητας μέσα σου. Δεν μιλώ για να διδάξω κάτι΄ μιλώ για να δημιουργήσω κάτι. Δεν πρόκειται για διαλέξεις΄ πρόκειται απλώς για ένα τέχνασμα ώστε να γίνεις σιωπηλός, γιατί αν σου πω να γίνεις σιωπηλός χωρίς να κάνεις καμιά προσπάθεια, θα συναντήσεις μεγάλη δυσκολία.

Αυτό ακριβώς λένε πάντα οι δάσκαλοι τού Ζεν στους μαθητές τους. ΄΄Να είσαι σιωπηλός, αλλά μην κάνεις καμιά προσπάθεια.΄΄ Βάζεις έτσι τον άνθρωπο σε πολύ δύσκολη θέση: μην κάνεις καμιά προσπάθεια και να είσαι σιωπηλός... Αν κάνει κάποια προσπάθεια, κάνει λάθος΄ και δεν υπάρχει τρόπος να είσαι σιωπηλός χωρίς να κάνεις καμιά προσπάθεια. Αν ήταν δυνατό να είσαι σιωπηλός χωρίς καμιά προσπάθεια, δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη για Δάσκαλο, δεν θα υπήρχε καμιά ανάγκη να διδάσκουμε τον διαλογισμό. Οι άνθρωποι θα είχαν γίνει σιωπηλοί χωρίς καμιά προσπάθεια.

Eχω εμβαθύνει όσο περισσότερο γινόταν στις προσπάθειες του Ζεν. Δουλεύουν επί σχεδόν δεκατέσσερις αιώνες από τον Μποντιντάρμα και μετά. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, αφοσιωμένοι απόλυτα σε ένα και μόνο πράγμα, δηλαδή στον διαλογισμό. Δεν υπάρχει άλλο πείραμα πουθενά αλλού που να γίνεται επί τόσο πολύ καιρό συνεχώς. Ομως δεν υπάρχουν πολλοί Δάσκαλοι του Ζεν.

Υπάρχουν πράγματι περισσότεροι Δάσκαλοι στο ρεύμα του Ζεν από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο ρεύμα στον κόσμο, είναι όμως πολύ λίγοι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί ως τώρα. Εχω ερευνήσει να βρω ποιό είναι το βασικό λάθος, και το βασικό λάθος είναι το εξής: εκείνοι οι Δάσκαλοι του Ζεν είπαν το σωστό πράγμα, όχι όμως με τον σωστό τρόπο. Σε κάνω να αντιληφθείς τις σιωπές χωρίς καμιά προσπάθεια από τη μεριά σου. Τα λόγια μου χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά ως στρατηγική για να δημιουργηθεί σιωπή μέσα σου.

Δεν πρόκειται για διδασκαλία, για θεωρία, για δόγμα΄ γι΄αυτό και μπορώ να πω το οτιδήποτε. Είμαι ο πιο ελεύθερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ σε ό,τι αφορά τα λόγια για το οτιδήποτε. Μπορώ να αντιφάσκω το ίδιο βράδυ εκατό φορές, γιατί δεν πρόκειται για ομιλία, δεν χρειάζεται λοιπόν να έχει συνέπεια. Πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό και θα περάσει καιρός για να αναγνωρίσει ο κόσμος ότι γινόταν ένα εξαιρετικά διαφορετικό πείραμα.

Μέσα σε μια μόνο στιγμή, όταν έγινα σιωπηλός, γίνεστε και σεις σιωπηλοί... Εκείνο που απομένει είναι απλώς μια καθαρή αναμονή. Δεν κάνεις καμιά προσπάθεια΄ ούτε κι εγώ κάνω καμιά προσπάθεια. Μου αρέσει να μιλάω. Δεν πρόκειται για προσπάθεια.

Μου αρέσει πολύ να σας βλέπω σιωπηλούς.
Μου αρέσει πολύ να σας βλέπω να γελάτε.
Μου αρέσει πολύ να σας βλέπω να χορεύετε.
Σε όλες όμως αυτές τις δραστηριότητες, θεμελιακό στοιχείο παραμένει ο διαλογισμός.

Osho: Satyam Shivam Sundram, Κεφάλαιο 28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...