Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Έρωτας

Ο έρωτας είναι τροφή. Ο έρωτας είναι τροφή για την ψυχή. Το φαγητό είναι τροφή για το σώμα, η αγάπη και ο έρωτας είναι τροφή για την ψυχή. Χωρίς φαγητό, θα πεθάνεις σωματικά. Χωρίς αγάπη και έρωτα θα πεθάνεις πνευματικά. Για την ακρίβεια, δεν θα έχεις καν γεννηθεί. Το σώμα χρειάζεται φαγητό, η ψυχή χρειάζεται αγάπη και έρωτα.
Ο άνθρωπος δε μπορεί να ζήσει μόνο με ψωμί, επειδή το ψωμί είναι μόνο για το σώμα. Θα πρέπει να ψάξεις και να αναζητήσεις κάτι που θρέφει την ψυχή σου. Να είσαι λοιπόν πάντοτε ερωτευμένη/ος. Να θυμάσαι ένα πράγμα: Δεν έχουν σημασία οι εραστές, το σημαντικό είναι ο έρωτας.
Αν ένας εραστής εξαφανιστεί από την ζωή σου, μη γίνεις πικρή και ξινή. Αν ένας εραστής έχει απομακρυνθεί από εσένα, μη συνεχίζεις να είσαι κολλημένη στο παρελθόν και να το θυμάσαι, να το νοσταλγείς. Αυτό είναι ανίερο, αυτό είναι προσβολή στον έρωτα. Ο έρωτας είναι καλός, όμως ο εραστής είναι καλός εξαιτίας του έρωτα. Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τον έρωτα, για τον εραστή. Οι εραστές έρχονται και φεύγουν, ο έρωτας παραμένει.
Όταν ο εραστής έχει φύγει από τη ζωή σου, εσύ μη δηλητηριάζεσαι, μην αρχίζεις να κλείνεις την καρδία σου. Εσύ πρέπει να ζήσεις, πρέπει να συνεχίσεις να είσαι ερωτευμένη. Πάντοτε πρέπει να είναι κανείς ερωτευμένος - δεν έχει σημασία με ποιον. Αν εξακολουθεί να ρέει ο έρωτας, θα θρέφεις την ψυχή σου.
Υπάρχουν όμως άνθρωποι που το κάνουν κι αυτό προϋπόθεση και προσκολλώνται υπερβολικά πάνω στον εραστή. Είναι σαν ένας κιθαρίστας να έχει υπερβολικά προσκολληθεί πάνω στη κιθάρα του και να μην μπορεί να παίζει πάνω σε άλλη κιθάρα. Κι αν αυτή η κιθάρα κλαπεί ή σπάσει, τώρα δε θα ξαναπαίξει ποτέ, επειδή εκείνη η κιθάρα δεν βρίσκεται πια μαζί του, οπότε πως μπορεί να την προδώσει? Αυτό είναι ανόητο, αυτό όμως έχει διδαχτεί η ανθρωπότητα. Αν η κιθάρα φύγει, ψάξε και αναζήτησε άλλη κιθάρα, επειδή η αφοσίωση σου πρέπει να είναι στραμμένη στη μουσική, όχι στη κιθάρα. Η κιθάρα είναι απλώς ένα όχημα, ένα πέρασμα.
Το ίδιο είναι και οι εραστές. Αν ένας εραστής δεν βρίσκεται πια εκεί, άρχισε να αναζητάς έναν άλλο. Εσύ μείνε πάντοτε ερωτευμένη και η ψυχή σου θα μεγαλώνει, θα θρέφεται.
Οι άνθρωποι παθαίνουν εμμονές. Οι εμμονές είναι κάτι παθολογικό. Εξαιτίας των εμμονών, ο κόσμος υποφέρει πάρα πολύ. Κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν επειδή δεν μπορούν να ερωτευτούν και κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν επειδή έχουν ερωτευτεί, όλοι όμως υποφέρουν το ίδιο.
Τίποτε δεν είναι αιώνιο εδω - και δεν μπορεί να είναι! Τα πάντα είναι στιγμιαία. Τα πάντα αλλάζουν. Η συνάντηση μας είναι στιγμιαία. Όλες οι συναντήσεις είναι στιγμιαίες. Όλα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Το ότι ερωτεύεσαι έναν άνθρωπο ή το ότι αγαπάς ένα φίλο, είναι ένα θαύμα. Να είσαι ευγνώμων στο Θεό, αλλά μη το θεωρείς δεδομένο. Τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Μια μέρα θα εξαφανιστεί έτσι όπως εμφανίστηκε.
Είναι σαν το τριαντάφυλλο: Το πρωί βρισκόταν εκεί και μέχρι το βράδυ είχε φύγει. Και το τριαντάφυλλο είναι πολύ όμορφο, ακριβώς επειδή θα εξαφανιστεί. Αν βρισκόταν για πάντα εκεί, όπως το πλαστικό λουλούδι, δεν θα είχε καμία ομορφιά. Η ίδια η πιθανότητα ότι μπορεί να εξαφανιστεί, το κάνει τρομερά πολύτιμο, άλλο ένα θαύμα. Έτσι, αν είσαι ερωτευμένη με έναν άνθρωπο, να θυμάσαι το τριαντάφυλλο.
Ο έρωτας είναι ένα τριαντάφυλλο. Βρίσκεται εκεί, μα δεν είναι αντικείμενο, είναι άρωμα. Είναι πολύ ευαίσθητος. Έχει έρθει σε σένα με τα φτερά του ανέμου κι ο άνεμος μπορεί να τον απομακρύνει πάλι. Είναι ένα δώρο από το πουθενά. Δεν μπορείς να προσκολληθείς πάνω του, δεν μπορείς να τον κατέχεις. Αν προσπαθήσεις να τον κατέχεις, θα τον σκοτώσεις αμέσως, αυτό είναι ένα μυστικό.
Κάποιοι άνθρωποι λοιπόν προσπαθούν να τον κατέχουν και τον σκοτώνουν και κάποιοι άλλοι δεν προσπαθούν να κατέχουν, όταν όμως φύγει ο εραστής, τότε κλαίνε για πάντα. Δεν ωφελεί να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα. Προχώρα, ψάξε και αναζήτησε ξανά κι ο Θεός θα έρθει με μια άλλη μορφή κοντά σου. Κάπου άλλου μπορεί να έχει ανθίσει ένας άλλος θάμνος. και ποιος ξέρει? Μπορεί να σε περιμένει ένα μεγαλύτερο τριαντάφυλλο.
Μείνε πάντοτε ερωτευμένη. Ποτέ μην προδίδεις τον έρωτα. Οι εραστές έρχονται και φεύγουν. Έχε εμπιστοσύνη ότι ο έρωτας θα συμβεί και πάλι, ότι και πάλι θα χορεύεις και θα τραγουδάς.
Εμπιστέψου τη ζωή, Εμπιστέψου τον έρωτα - είναι τροφή, είναι αλχημεία. Μέσα από τον έρωτα γεννήθηκες και μέσα από τον έρωτα γίνεσαι πάλι φρέσκος και ανανεώνεσαι και νιώθεις και πάλι ενθουσιασμό για τη ζωή και γλεντάς και πάλι και νιώθεις ευγνωμοσύνη προς το Θεό.
Οι άνθρωποι που οι εραστές τους έχουν εξαφανιστεί, που οι καρδιές τους είναι χωρίς έρωτα, είναι σαν έρημη γη.
Μπορούν να προσευχηθούν, όμως η προσευχή τους δεν έχει κανένα παλμό μέσα της.
Μπορούν να προσευχηθούν, όμως η προσευχή τους δεν έχει κανένα νόημα.
Μπορούν να προσευχηθούν, όμως η προσευχή τους δεν έχει χυμούς μέσα της. Θα είναι ξερή, Θα είναι σκέτη άμμος και δεν μπορεί να συνδεθεί με το Θεό.
Την ημέρα που σταματάς να συνδέεσαι με τους ανθρώπους, σταματάς να συνδέεσαι με την ύπαρξη. Οι άνθρωποι είναι οι πιο κοντινή σε σένα ύπαρξη.
Συνδέσου με ανθρώπους, συνδέσου με δέντρα, συνδέσου με πουλιά και με ζώα, συνδέσουμε με τα βράχια και τη γη και μόνο τότε θα είσαι σε θέση να συνδεθείς με το Θεό.
Η αγάπη και ο έρωτας είναι ο τρόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...