Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και μέρη για να διαλογιστεί κανείς; Κάποιες προϋποθέσεις; Πώς να διαλέξει κανείς τη σωστή μέθοδο;



Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.


Ποιά είναι η καλύτερη ώρα για να διαλογιστεί κανείς; 
Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι "διαλογισμός" είναι απλώς το να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει και μέσα και γύρω μας. Έτσι τελικά, αποτελεί απλώς ένα φυσικό κομμάτι όλων αυτών που κάνουμε στη διάρκεια τής ημέρας, εικοσιτέσσερεις ώρες το εικοσιτετράωρο. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο ώσπου να μάθεις το 'κόλπο', την 'παρατήρηση' αυτών που συμβαίνουν αντί να χάνεσαι μέσα σε αυτά. Και οι μέθοδοι διαλογισμού έχουν σχεδιαστεί πρώτα για να σου μάθουν αυτό το κόλπο και έπειτα να επιτρέψεις εσύ στον παρατηρητή να γίνει τόσο δυνατός ώστε να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σου. Έτσι λοιπόν τα παρακάτω σχόλια αναφέρονται στις μεθόδους που μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία.

Μερικές μέθοδοι είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές όταν γίνονται μια ορισμένη ώρα της ημέρας. Για παράδειγμα, ο Δυναμικός Διαλογισμός του Όσσo είναι μια μέθοδος που δραστηριοποιεί την ενέργεια και είναι καλύτερα να γίνεται το πρωί πριν από οτιδήποτε άλλο. Με τον ίδιο τρόπο, ο Διαλογισμός Κουνταλίνι του Όσσo, έχει σχεδιαστεί για το τέλος της ημέρας, για να αποτινάξεις από πάνω σου τις εντάσεις που έχουν συσσωρευτεί. Οι διαλογισμοί Όσσo Νάταρατζ και Όσσo Νανταμπράμα μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα.

Εάν διαλέξεις την μέθοδο της Τέχνης της Ακρόασης χρησιμοποιόντας τις μαγνητοφωνημένες ομιλίες του Όσσo, τότε η προτεινόμενη ώρα είναι στις 7 κάθε βράδυ.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρεις τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα σε σένα, σε σχέση με το δικό σου ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Εάν ακολουθήσεις μια μέθοδο που χρειάζεται να την κάνεις μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, προσπάθησε να κρατήσεις αυτή την ώρα μόνο για τον διαλογισμό σου. Έτσι γίνεται μέρος του φυσικού ρυθμού της ζωής σου, όπως το να πλένεις τα δόντια σου ή να παίρνεις το πρωινό σου. 

Πού...
Πολλές διαλογιστικές τεχνικές, όπως η παρατήρηση τής αναπνοής, μπορούν να γίνουν παντού, οποιαδήποτε ώρα. Για τους ενεργητικούς διαλογισμούς του ΄Οσσο χρειάζεσαι ένα δωμάτιο όπου δε θα σε ενοχλήσει κανείς και θα μπορείς να κινείσαι ελεύθερα. Για τον Δυναμικό Διαλογισμό, αν έχεις την επιλογή να κάνεις όσο θόρυβο θέλεις θα σε βοηθήσει αυτό, αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τι ρούχα χρειάζονται
Θα νιώσεις πιο άνετα με χαλαρά ρούχα που δεν περιορίζουν την ροή της ενέργειας σου με κανένα τρόπο. 

Ελαχιστοποίηση των ενοχλήσεων 
Φρόντισε να μην σε ενοχλήσει κανείς. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνεις τον διαχωρισμό ανάμεσα στον θόρυβο έξω από την πόρτα, που είναι μόνο για να τον παρατηρήσεις και δεν αποτελεί ενόχληση και, ας πούμε, το τηλέφωνο που χτυπάει, ή τον κόσμο που έρχεται στο δωμάτιο, που είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχει η αντίληψη ότι ο διαλογισμός πρέπει να γίνεται σε «ήσυχο μέρος», πράγμα που δεν είναι αυτό που λέει ο Όσσo΄ λέει να παρατηρείς τα πάντα, μέσα και έξω.

Στάση
Μπορείς να διαβάσεις για τις ιδιαίτερες στάσεις που απαιτούνται σε συγκεκριμένες τεχνικές στην ατομική τους περιγραφή. Σε μια καθιστή μέθοδο, όπως την Νανταμπράμα του ΄Οσσο, ή για μεθόδους που έχουν ένα καθιστό στάδιο, όπως η Κουνταλίνι του ΄Οσσο, θα δεις ότι είναι πιο εύκολο να παραμείνεις σε εγρήγορση και με επίγνωση εάν η σπονδυλική σου στήλη είναι σε όρθια στάση, γιατί έτσι σε βοηθάει η βαρύτητα. Μπορείς να καθίσεις σε μια καρέκλα, αν αυτό είναι καλύτερο για σένα από ότι να καθίσεις στο πάτωμα. Σε όλα τα ξαπλωτά στάδια, όπως το τελευταίο στάδιο της Κουνταλίνι τού ΄Οσσο, αν ξαπλώσεις με την πλάτη σου και όχι με το πλευρό, έχεις λιγότερες πιθανότητες να σε πάρει ο ύπνος! 

Πάνω απ’ όλα, αυτό που είναι σημαντικό είναι να είσαι άνετος, ώστε να είναι χαλαρωμένο το σώμα.

Ψυχολογική Προετοιμασία
Είναι σημαντικό να μην διαλογίζεσαι με κάποιο σκοπό ή επιθυμία ή προσδοκία. Το όλο μυστικό είναι να επιτρέψεις στη διαδικασία να εκτυλιχτεί. Αν θέλεις να συμβεί κάτι, είναι αυτός ο πιο σίγουρος τρόπος για να το εμποδίσεις να συμβεί. Αρκέσου απλώς στο να χαρείς την ώρα του ίδιου τού διαλογισμού και για τον ίδιο τον διαλογισμό. Τα αποτελέσματα θα έρθουν, αλλά μόνο όταν δεν απαιτείς να συμβεί αυτό. Δημιούργησε μια ατμόσφαιρα δεκτικότητας, όπου θα είσαι ανοικτός και χαλαρός. 

Πώς να διαλέξω τη μέθοδο;
Πειραματίσου με οποιαδήποτε τεχνική σου αρέσει. Και να θυμάσαι, δεν ταιριάζουν σε όλους όλες οι τεχνικές` αυτό που ταιριάζει σε σένα μπορεί να μη ταιριάζει στον φίλο σου. Και αφού έχεις κάνει μια μέθοδο για μερικούς μήνες, μπορεί να ανακαλύψεις ότι την έχεις ξεπεράσει. Δεν υπάρχει τίποτα το ιερό σε σχέση με τις διαλογιστικές μεθόδους: είναι πρακτικοί τρόποι για να προσεγγίσεις μια φυσική, εγγενή σου ιδιότητα. Να νιώθεις ότι είσαι ελεύθερος να πειραματιστείς μαζί τους σαν να πρόκειται για παιγνίδι. 

Αφού διαλέξεις τη μέθοδο, δοκίμασε την τουλάχιστον για επτά συνεχόμενες ημέρες. Και όταν την δοκιμάζεις, δώσε της όλο σου τον εαυτό. Στο διάστημα αυτό είτε θα έχει επιβεβαιωθεί η αρχική έλξη, είτε όχι. Εάν νιώθεις ότι αυτή είναι η μέθοδος σου, δεσμεύσου ότι θα τη συνεχίσεις τουλάχιστον για τρεις μήνες. Μετά από τρείς μήνες μπορείς να την συνεχίσεις ή να διαλέξεις μια άλλη. 

Προτείνουμε να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας έναν ή περισσότερους από τους Ενεργητικούς Διαλογισμούς τού Οσσο, αν είναι δυνατό τον Δυναμικό και την Κουνταλίνι.΄Η την Κουνταλίνι και το Νανταμπράμα εάν βρίσκεις τον Δυναμικό υπερβολικά ενεργητικό! Κάνε τους κατόπιν τακτικά για λίγο καιρό. Και όποτε είναι δυνατό χρησιμοποίησε την μέθοδο τής Τέχνης της Ακρόασης, που αναφέραμε πιο πάνω. Επί πλέον, βρες μια οποιαδήποτε μικρή τεχνική που μπορείς να την προσθέσεις στην καθημερινή σου ζωή για να σε βοηθήσει να θυμάσαι να διατηρείς την επίγνωση σου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Όλες οι μέθοδοι είναι επιστημονικά σχεδιασμένες, και κάθε τους στάδιο έχει διαμορφωθεί με συνειδητό τρόπο. Για να βιώσεις το μέγιστο δυνατό από αυτές, κάνε τις όπως υποδεικνύουν οι οδηγίες, και όσο γίνεται με όλη σου την καρδιά.

Είναι σημαντικό να τις κάνεις συνεχώς. Είναι σαν να ζεσταίνεις νερό: μέχρι τους ενενήντα-εννέα βαθμούς είναι ακόμη νερό και αν σταματήσεις εκεί θα κρυώσει και θα πρέπει να το ξανα-ζεστάνεις. Εάν όμως επιμείνεις μέχρι τους εκατό βαθμούς, τότε το νερό κάνει ένα κβαντικό άλμα και μεταμορφώνεται σε ατμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...