Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Σκέψη

Ο νους είναι μέσα σου. Στην πραγματικότητα όμως, είναι μια προβολή της κοινωνίας μέσα σου. Δεν είναι δικός σου.
Κανένα παιδί δεν γεννιέται με νου. Γεννιέται με εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος είναι ο μηχανισμός. Ο νους είναι η ιδεολογία. Ο νους τροφοδοτείται από την κοινωνία. Κάθε κοινωνία δημιουργεί ένα νου σύμφωνα με τις συνθήκες της. Να γιατί υπάρχουν τόσα πολλά είδη νου στον κόσμο.
Ο ινδουιστικός νους είναι διαφορετικός από το χριστιανικό νου και ο κομμουνιστικός νους είναι διαφορετικός από το βουδιστικό νου. Δημιουργείται, όμως, στον άνθρωπο η ότι ο νους είναι δικός του κι έτσι αρχίζει να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας, να ακολουθεί την κοινωνία, αλλά να αισθάνεται ότι λειτουργεί από μόνος του.
Αυτό είναι πολύ πονηρό κόλπο.


Το να έχει κανείς το δικό του νου, είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο. Αλλά, καμιά κοινωνία δεν το επιτρέπει. Κάθε κοινωνία σε κρατάει σε άγνοια, κάθε κοινωνία, ιδιαίτερα οι ισχυρές είτε χρηματικά είτε πολιτικά είτε θρησκευτικά είτε μορφωτικά, οι με οποιονδήποτε τρόπο ισχυροί δεν θέλουν να έχουν οι άνθρωποι το δικό τους νου.
Είναι επικίνδυνο για τα συμφέροντα τους. Δεν θέλουν ανθρώπους αλλά πρόβατα. Δεν θέλουν άτομα αλλά πλήθη, που πάντα χρειάζονται να τα οδηγούν, που πάντα έχουν ανάγκη να τους λένε τι να κάνουν και τι να μην κάνουν, που δεν έχουν δικό τους νου, δικές τους απόψεις, δική τους συνείδηση, που είναι πάντα εξαρτημένοι.

Η απόκλιση είναι επικίνδυνη για τις σάπιες κοινωνίες. Και -ιδιαίτερα στη Δύση-, που δεν υπήρχε ποτέ η ιδέα της φώτισης, είναι χειρότερα, γιατί η φώτιση σημαίνει απλώς να νηερ βαίνεις το νου. Και, υπερβαίνοντας το νου, θα είσαι ο εαυτός σου. Η Δύση ποτέ δεν καλλιέργησε την ιδέα της φώτισης. Αυτή η ιδέα είναι εναντίον της κοινωνίας, εναντίον της θρησκείας. Ποτέ δεν τους απασχόλησε.
"Σκέψου για" την αλήθεια. Αυτό επιτρέπεται. Να γιατί η δυτική φιλοσοφία έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη και βάθη, αλλά πάντα "σκέφτεσαι για" την αλήθεια. Είναι σαν να σκέφτεται ένας τρελός για τη λογική ή ένας τυφλός να σκέφτεται για το φως. Όσο κι αν ο τυφλός προσπαθήσει να σκεφτεί για το φως, μπορεί να δημιουργήσει μια
σπουδαία θεωρία, που να εξηγεί τι είναι το φως, όμως αυτή δεν θα μοιάζει καθόλου με το φως. Για το φως χρειάζεσαι μάτια.
Δεν μπορείς να σκεφτείς για την αλήθεια, γιατί η σκέψη γίνεται από το μυαλό σου, που είναι γεμάτο ψέματα. Τίποτε άλλο από ψέματα. Πώς μπορείς να σκεφτείς για την αλήθεια; Η αλήθεια μπορεί να αποκαλυφθεί, μόνο όταν παραμερίσεις το μυαλό.

Έτσι λοιπόν, η παρατήρηση είναι το κλειδί του διαλογισμού. Παρατήρησε το νου σου. Μην κάνεις τίποτα. Μην επαναλαμβάνεις κάποιο μάντρα. Μην επαναλαμβάνεις το όνομα του Θεού. Απλώς παρατήρησε τι κάνει ο νους. Μην τον ενοχλείς, μην τον εμποδίζεις, μην τον πιέζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...