«Δεν θα αντάλλασα ποτέ το γέλιο της Καρδιάς μου με τα πλούτη όλου του Κόσμου» Χαλίλ Γκιμπράν
Γέλα με τον εαυτό σου, γέλα με τα λάθη σου
Το καλό χιούμορ ξεκινάει από εμάς τους ίδιους.
«Ενηλικιώνεσαι την ημέρα που έχεις το πρώτο ξεκαρδιστικό σου γέλιο με τον εαυτό σου», έλεγε η ηθοποιός Έθελ Μπάριμορ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να μπορείς να γελάς πρώτος με τα ίδια σου τα ελαττώματα και τα παθήματά σου.
Αυτό ακριβώς αποτελεί και την αφετηρία όλων των κωμικών. Δεν γελούν, ούτε σαρκάζουν τους άλλους, κοροϊδεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Διακωμωδώντας τις ατέλειες και τα λάθη μας πρώτοι εμείς οι ίδιοι, τα μετατρέπουμε σε προσωπικά ανέκδοτα και προσφέρουμε και στους άλλους μια ευκαιρία να κάνουν το ίδιο, μετατρέποντας τις αρνητικές καταστάσεις σε θετικές. Η κ. Νικολάου παρατηρεί ότι «στο βαθμό που κάποιος αντιλαμβάνεται και χρωματίζει χιουμοριστικά, άρα και αισιόδοξα, ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις, στον αντίστοιχο βαθμό είναι και ψυχικά ισορροπημένος και υγιής. Έχει πίστη στις προσωπικές του ικανότητές, στους ανθρώπους γύρω του και ».
Δείξε μου το γέλιο σου να σου πω ποιος είσαι!
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Tο γέλιο φωτίζει κάποιες ξεχασμένες πλευρές των προβλημάτων μας, χώρια που μας χαλαρώνει κι όλας. Μας δείχνει το δρόμο, μας ανάβει το φως, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας ξεκουράζει κι από πάνω !
«όσο γελάμε , τίποτα δεν χάθηκε !!!» Σαίξπηρ
Ξεκαρδιστείτε, λοιπόν, κάνει καλό!«
Γέλα , καρδιά μου , γέλα Βρες χρόνο να γελάς_ αυτό είναι η μουσική της ψυχής» Γιάννης Ρίτσος
Θυμηθείτε :
- Γελάστε ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας.
- Γελάστε γιατί η ζωή αναδεικνύει την ομορφιά της μέσα από τις ανατροπές .
- Εκεί που νομίζετε ότι τίποτε δεν μπορεί να πάει χειρότερα, θυμηθείτε ότι το γέλιο μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.
- Γιατί αν μπορέσουμε να γελάσουμε με κάτι, τότε μπορούμε και να το ξεπεράσουμε...
- Γελάστε γιατί ζωή χωρίς θάνατο και θάνατος χωρίς ζωή δεν υπάρχει. Αυτό το λέμε αναγέννηση.
- Γελάστε και το γέλιο σας θα εισακουστεί !
Γι αυτό λοιπόν...
- Να βρίσκουμε τα κίνητρα, ώστε κάθε μέρα που ξεκινάει να είναι μια γιορτή. «Μία ημέρα χωρίς γέλιο είναι μία χαμένη ημέρα».
- Ας ξυπνάμε με ενθουσιασμό και χαρά.
- Να φροντίζουμε να γεμίζουμε τις μπαταρίες μας με ενέργεια.
- Ας φέρουμε στην επιφάνεια το κρυμμένο παιδί που υπάρχει μέσα μας.
- Να ( χαμο) γελάμε συχνά, ιδίως με τον εαυτό μας.
- Να απαντάμε στις προκλήσεις της ζωής με αποφασιστικότητα.
- Να εκδηλώνουμε την αγάπη μας πιο συχνά.
- Χρειάζεται «να ανασαίνουμε» κάθε τόσο , να χαλαρώνουμε λίγα λεπτά , όχι μονό φυσικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά και νοητικά
« Να θυμάσαι πως η ζωή σου ανήκει και μπορείς να τα αλλάξεις όλα . Κι αν πάλι δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα τότε να αλλάξεις το μάτι που βλέπει την πραγματικότητα .» Ν. Καζαντάκης Ασκητική
Αυτό το ξέρατε;
* Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικας γελά περί τις 6.205 φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει περί τις 17 φορές την ημέρα. Δεν είναι πολύ: τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα! Εδώ χρειάζεται να θυμόμαστε τα λόγια των ειδικών όπου λένε : « Δεν σταματάς να γελάς , επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς.»( M.Pritchart)
* Φυσικά κάθε ηλικία γελά με διαφορετικά αστεία: τα παιδιά με τις εκπλήξεις που στην ηλικία τους είναι πολλές, οι έφηβοι με τα θέματα-ταμπού και με τη σάτιρα των γονέων και διδασκάλων και οι ενήλικοι με τα λεκτικά παιχνίδια, τη σάτιρα και, αν είμαστε αρκούντως ώριμοι, με τον ίδιο μας τον εαυτό.
* Ένας άνδρας που γελά τρανταχτά εκπνέει τον αέρα από τους πνεύμονές του με ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα!
* H παρέα δεν είναι απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει όμως διαπιστωθεί ότι γελάμε περισσότερο με το ίδιο αστείο, αν γίνεται παρουσία άλλων. Επίσης γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές στιγμές μας.
* Το γέλιο δεν είναι μόνο ανθρώπινο προνόμιο ( αρκετά ζώα όπως τα τρωκτικά και οι πίθηκοι γελάνε ) . Όμως μόνο ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορετικές χρήσεις του γέλιου: γελάμε επιθετικά, σαρκαστικά, ερωτικά, φιλικά, αμυντικά (για να διώξουμε το στρες).
*Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Γέλωτας , μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή , ήταν δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους.
*Ο Λυκούργος είχε ιδρύσει στην Σπάρτη ναό, όπου λατρεύονταν ο Γέλωτας . Ναός του Γέλωτα , υπήρχε επίσης και στην πόλη των Αινιάνων Υπάτων της Θεσσαλίας. Μάλιστα μια φορά τον χρόνο τελούσαν και δημόσιους αγώνες προς τιμή του .
*Ο Ιπποκράτης πίστευε στην θεραπευτική αξία του γέλιου !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου